82+

Ideea proiectului a venit în anul 2004, în urma unui accident montan care m-a împins în cāutarea de rāspunsuri, noi orizonturi, scopuri...
La vremea aceea, eram relativ sceptic în privința realizārii acestui proiect, ba chiar îl simțeam fragil din multe puncte de vedere. Eram conștient cā mā așteptau multe piedici și un drum lung, pe care eram nevoit sā-l parcurg de multe ori singur.

Ce inseamna ”82+”?

De unde mi-a venit ideea de ”82+”?

În același an, 2004, "rāspunsurile" mele au venit de la doi alpiniști francezi, Patrick Berhault și Philippe Magnin. Cei doi au încercat sā realizeze în premierā mondialā traversarea Alpilor dintr-o singurā turā. Plecarea a fost pe data de 1 martie 2004, având ca obiectiv atingerea tuturor celor 82 de vârfuri de peste 4000m din Alpi. Din nefericire, în timpul proiectului, pe data de 28 aprilie Patrick Berhault s-a stins din viațā, în încercarea sa de "cucerire" a vârfului cu numarul 67 (Vf.Dom, 4575m).

Pentru mine, aceasta a fost declicul, scânteia unui ideal! Povestea lui Patrick a devenit modelul care mi-a schimbat total stilul de viațā. Am început sā mā gândesc serios la proiect. Inițial vizam doar câteva dintre vârfurile prinse în “82+”. Ulterior totul a devenit clar și precis: îmi doream atingerea tuturor celor 82 de varfuri din Alpi, dar și a celor mai înalte și importante vârfuri din fiecare stat european ( inclusiv escaladarea marilor vârfuri din Caucaz și din Pirinei). Fiind un proiect foarte amplu, la început l-am gândit pentru o perioadā de 10 ani, ulterior "timpul" s-a dilatat, "82+" devenind un proiect de viațā.

Ce inseamnā acest proiect?

Cele mai importante de vârfuri din munții Europei, o viațā dedicatā acestui vis; un mesaj al României cātre Europa; ’’Oameni, munți, legāturi, prietenii’’…, expoziții foto, prezentåri video.

Proiectul a debutat cu succes în luna mai 2005, cu escaladarea Vf. Dachstein (alt.3004m). Tot în aceeași lunā am reușit și escaladarea vârfului Watzmann (alt.2713m) din Germania. În luna septembrie a aceluiași an, proiectul a continuat cu escaladarea Vf.Hohe Goll, Vf.Hochkalter( cu cel mai nordic ghețar din Alpi- Bleiusglacher),escaladarea celui mai înalt vârf din Germania – Vf.Zugspitze (alt.2964m) și escaladarea celui mai înalt varf din Austria- Vf. Grossglockner (alt.3798m).
Practic începusem proiectul „82+” cu vârfuri de altitudine medie, îndreptându-mā spre cele de peste 4000m.

Primul vârf de peste 4000m a fost "Acoperișul Alpilor" - Mont Blanc 4810m, pe care l-am atins în anul 2006.

Cu fiecare nou vârf, "82+", proiectul fragil și timid, a devenit un stil de viațā. O viațā activā, în permanentā pregātire fizicā și tehnicā, pentru a-i putea scrie întreaga poveste.

În "82+", viața nu se māsoarā în ani, ci în vârfuri și clipe la înālțime!