82+

In anul 2004, in urma unui accident montan, am inceput sa ma gandesc la acest proiect; pe vremea aceea unul foarte fragil. Eram relativ sceptic in privinta realizarii acestuia datorita faptului ca eram constient ca ma astepta un drum lung, pe care voi fi nevoit sa-l parcurg de multe ori singur. Ce inseamna ”82+”? De unde mi-a venit ideea de ”82+”?In acel an, 2004, doi alpinisti francezi, Patrick Berhault si Philippe Magnin, au incercat sa realizeze, in premiera mondiala, traversarea Alpilor intr-o singura tura. Plecarea s-a facut in data de 1 martie 2004 si avea ca scop atingerea tuturor celor 82 de varfuri de peste 4000m din Alpi. Din nefericire, Patrick Berhault s-a stins din viata in 28 aprilie, acelasi an, in incercarea sa de cucerire a varfului cu numarul 67 (Vf.Dom, 4575m) .

Pentru mine, aceasta perioada a insemnat scanteia unui ideal, stilul de viata a lui Patrick fiind modelul ce a condus la modificarea totala a stilului meu de viata. Am inceput sa ma gandesc serios la proiect. Initial vizam doar cateva dintre varfurile prinse in “82+”, apoi totul a devenit clar si precis: imi doream atingerea tuturor celor 82 de varfuri din Alpi, dar si a celor mai inalte si importante varfuri ale fiecarui stat european (escaladarea marilor varfuri din Caucaz si din Pirinei). Fiind un proiect foarte amplu, l-am gandit sa acopere o perioada de 10 ani. Ce inseamna acest proiect: Cele mai importante 80 de varfuri din muntii Europei 10 ani din viata dedicati acestui vis; Un mesaj al Romaniei catre Europa; ’’Oameni, munti, legaturi’’… expozitii foto, prezentari video;

Proiectul a debutat cu succes in luna mai 2005 prin escaladarea Vf. Dachstein (alt.3004m). Tot in aceeasi luna am reusit si escaladarea varfului Watzmann (alt.2713m) din Germania. In luna septembrie a anului 2005 proiectul a continuat cu escaladarea Vf.Hohe Goll, Vf.Hochkalter avand cel mai nordic ghetar din Alpi: Bleiusglacher, escaladarea celui mai inalt varf din Germania – Vf.Zugspitze (alt.2964m) si escaladarea celui mai inalt varf din Austria- Vf.Grossglockner (alt.3798m). Practic incepusem proiectul „82+” de la varfuri cu altitudine medie indreptandu-ma spre cele de peste 4000m. Primul varf de peste 4000m a fost si cel mai inalt din lantul Alpilor (Mont Blanc 4810m ), in anul 2006. Intrucat „82+” devenise un stil de viata, pe parcursul intregului an m-am pregatit atat fizic cat si tehnic sa duc la bun sfarsit ce-mi planificasem.