Khan Tengri

Khan-Tengri/ "Lordul Spiritelor", frumosul munte cu nume strāvechi, a cārui rezonațā dateazā din scrierile secolului VII,ale cālugarilor chinezi.

Khan Tengri face parte din lanțul muntos Tian Shan și se află pe tripunctul China-Kârgâzstan-Kazahstan, la est de lacul Issyk Kul. Altitudinea sa geologică este de 6.995 m, dar calota glaciară se ridică la 7.010 m. Din acest motiv, în cercurile de alpinism este considerat un vârf de 7.000 de metri.

Cel mai sigur traseu de ascensiune al varfului este cel ce conduce de la tabara de baza (B.C.) prin fata nordica a ghetarului Inylchek. Desi mai dificila decat ruta clasica (1931) pe partea sudica, ruta nordica este mai sigura, fiind protejata de caderile de gheata si avalanse.

Khan Tengri, deține un întreg palmares altitudinal:

  • cel mai înalt punct din Kazahstan;
  • al doilea cel mai înalt munte din Tian Shan, depāșit de Jengish Chokusu (7.439 m);
  • al treilea cel mai înalt vârf din Kârgâzstan, după Jengish Chokusu (7.439 m) și Avicenna Peak (7.134 m).

Este, de asemenea, cel mai nordic vârf din lume, de peste 7000 m, aspect remarcabil ,deoarece vârfurile de latitudine mare au un sezon de alpinism mai scurt, vreme în general mai severă și aer mai rarefiat.

Pe seama acestui munte misterios, circulā numeroase legende, transmise de diferitele popoare ce au locuit în vāile învecinate. Una dintre ele spune cā fantomele bântuie muntele și aprind în fiecare noapte un foc uriaș pe vârful Khan-Tengri.

Cel mai sigur traseu de ascensiune al vârfului este cel care conduce de la tabara de bazā (B.C.), prin fața nordicā a ghețarului Inylchek. Deși mai dificilā decat ruta clasicā (1931) de pe partea sudicā, ruta nordicā este mai sigurā, fiind protejatā de cāderile de gheațā și avalanșe.

Ascensiunea se face pe creasta impunatorului perete nordic al muntelui (2500m), format din granit negru, gheațā albastrā și marmurā galbenā, mareția sa fiind pusā în valoare prin jocurile de lumini și umbre aruncate pe perete.Istoricul vârfului Khan Tengri(7010m)- munții Tian-Shan:

- 1857 – exploratorul rus P. Semenov publicā pentru prima datā descrierea regiunii;

— 1903 – profesorul austriac G.Mertzbacher atinge ghețarul Inylchek și māsoarā înālțimea vârfului Khan Tengri – 7010m;

— 1929-1931 – exploratorul Ukrainian M.Pogrebetsky organizeazā o serie de expediții în zonā, ce sunt încununate de succes prin atingerea vârfului pe partea sudicā.

— 1964 – o echipā de alpiniști ruși, conduși de K. Kuzmin, cucereste vârful pe ruta nordicā.Traseul expediției noastre de pe Khan-Tengri 2008

Varianta propusā a fost ruta nordicā, cea deschisā în 1964. Au fost prevāzute 3 tabere intermediare, C1 si C2, instalate pe creasta nordicā, la altitudinea de 4900m și respectiv 5500m. Tabara C3 a fost la 5900 m, între umarul Vf. Chapaev ( 6100m) și Vf. Khan-Tengri (7010m). Tabara C4 de la 6400m nu a mai fost folositā deși fusese parte din plan.

Alāturi de mine, a completat echipa de vârf, Florin Vintilā, reușita noastrā venind dupā 18 zile de aclimatizare.