Muztagh Ata

Premiera nationala in schi-alpinism: urcarea pe schiuri de tura a varfului Muztagh Ata.

Muztagh Ata este al doilea varf, ca inaltime, din creasta nordica a platoului tibetan, avand 7546m. Numele muntelui provine din limba uigură care înseamnă „Tatăl munților de gheață”. Muztagh Ata împreună cu vecinul său Kongur (7719m) domină regiunea de deșert Taklamakan. Muntele se află situat în vestul provinciei chineze Xinjiang, la sud-vest de orașul Kashgar și la est în apropierea graniței cu Tadjikistan ca și varfurile Ismoil Somoni și Lenin.

Prima ascensiune a vârfului a fost în 1956 de către un grup mare de alpiniști chinezi și sovietici, condus de E.A. Beletskiy, prin creasta de vest, care este acum traseul standard.

De la prima ascensiune, au fost făcute mai multe ascensiuni pe Muztagh Ata. În 1980, o echipă condusă de Ned Gillette a făcut o ascensiune / coborâre pe schiuri a traseului standard: prima ascensiune pe schi a unui munte de peste 7500m (24,600 ft).

Expeditia noastra pentru cucerirea varfului a pornit la inceputul lunii iulie, iar in 16 iulie 2015, dupa mai bine de doua saptamani de aclimatizare, am atins singur varful Muztagh Ata. A doua zi, m-am reintors pe varf alaturi de Horea Popescu.

„Acum sapte ani, cand am ajuns pe varful Khan Tengri, de 7010 metri, am zis clar ca mai vreau un varf de 7000 metri, dar pe schiuri. Am ales Muztagh Ata, pentru ca din Romania nu a mai urcat nimeni pe el. Visul s-a conturat dupa o propunere venita cu un an in urma, de la Horea”, Ciprian Lolu.