La Grande Course

In paralel cu proiectul "82+", din anul 2010, mi-am propus sa parcurg circuitul La Grande Course.

La Grande Course este un circuit de curse internationale care cuprinde cele mai importante evenimente de schi-alpinism din lume. Din 2011, campionatul conecteaza cele mai importante si prestigioase evenimente de schi-alpinism la nivel mondial: Adamello Ski Raid (Italia), Altitoy-Ternua (Franta), Patrouille des Glaciers (Elvetia), Pierra Menta (Franta), Tour du Rutor (Italia), Mezzalama Trofeul (Italia).

Sase curse pentru un total de 355 de kilometri si o urcare cumuland un total de 38 000 de metri. Acestea sunt cifrele referitoare la evenimentele din schi-alpinism in 2015-2016.

La Grande Course este marcat de un puternic spirit de echipa. Fiecare competitie este pentru echipe de cate doi sau trei parteneri, la alegerea partenerului netinandu-se cont de nationalitate. Numai clasamentul final este individual.

Competitorii care doresc sa participe trebuie sa isi prezinte un fel de "CV" competitional si montan, apoi comisia de evaluare decide acceptarea sau nu a concurentului in circuit.

Decizia de a pracurge circuitul La Grande Course am luat-o atunci cand am reusit sa ma inscriu la celebra competitie Patrouille des Glaciers.

Patrouille des Glaciers dateaza din 1937, se organizeaza din doi in doi ani, echipa este formata din trei membri si are ca obiectiv parcurgerea peste ghetari a distantei dintre Zermatt si Verbier (tura lunga) sau Arola si Verbier (tura scurta). Startul se da noaptea, intre orele 00 si 4 am, iar competitorii au la dispozitie maximum 12 ore pentru a termina aceasta cursa.

Pentru acceptarea la Patrouille des Glaciers am avut nevoie de 4 ani. In toata aceasta perioada echipa a fost refuzata, cel mai probabil datorita lipsei participarii la competitii internationale. Alaturi de Andreea Dan si Stefan Dan, in 2010, am terminat cursa Patrouille des Glaciers la mijlocul clasamentului.

In 2014, alaturi de un bun prieten de la Jandarmeria Montana din Savoi, Jean Michel Crasez , am luat startul la a doua competitie din circuit, Pierra Menta.

Pierra Menta este similara „Turului Frantei pe bicicleta”, doar ca se desfasoara pe schiuri de tura. Sunt 4 zile de competitie in care trebuie sa acumulezi 10 000m diferenta de nivel si 85 km de traseu.

In 2015 am reusit sa inscriem echipa, alaturi de Ionel Suciu, la Adamello Ski Raid. Cursa este de tip maraton montan si inseamna 4 000m diferenta de nivel, cu o lungime de 42 km, ce trebuie parcursi intr-o singura zi. Competitia s-a desfasurat in Dolomiti, nu foarte departe de Bolzano, in data de 2 mai 2015.

Pe 25 aprilie 2015 am luat startul la urmatoarea "provocare": Trofeul Mezzalama (cea mai veche competitie de schi-alpinism din lume, 1933), care are ca obiectiv parcurgerea distantei dintre Grosseney si Breuil Cervinia peste lantul Alpilor si atingerea unui varf de peste 4 000m in timpul cursei – Vf.Castore). Echipa alaturi de care am concurat a fost formata din Lucian Clinciu si Ionel Suciu, sub numele de Sponser Romania.

In cadrul ultimelor doua competitii, am fost singurii romani prezenti la start.

Altitoy-Ternua este o competitie de schi alpinism avand loc in masivul Pirinei.

Nascuta dintr-o colaborare franco-basca, competitia Altitoy a optat pentru parcurgerea unui traseu exigent, tehnic si estetic in Pirinei, timp de doua zile.

Calitatea traseului si atmosfera evenimentului au contribuit in mare masura la succesul sau incredibil, cu peste 550 de participanti la ultimele editii. In 27 si 28 februarie am luat startul alaturi de Lucian Clinciu.

Ultima competitie, Tour du Rutor este o competitie internationala de schi-alpinism, care dateaza din 1994, in Arvier, Valle d'Aosta. A 18-a editie a avut loc in zilele 1-2-3 aprilie 2016.

Peste 800 de sportivi au urcat aproximativ 7 000m in cele 3 zile de competitie, cu un total de 75 km, din care 32 km de free ride si 5 km pe varfuri si creste, lucru care face ca aceasta sa fie o cursa de viteza.